Home
>
De Skyactiv-X Motor

De Skyactiv-X Motor

2 januari 2020

De Skyactiv-X is de nieuwe verbrandingsmotor van Mazda’s en is ’s werelds eerste com-merciële benzinemotor die de bougieontsteking van een benzinemotor combineert met de compressieontsteking van een diesel. Deze combinatie leidt tot minder energieverlies en werkt daardoor zeer efficiënt. De Skyactiv-X motor vormt op milieugebied een meer dan volwaardig alternatief voor een elektrische auto.

Hoe werkt SPCCI?

De Skyactiv-X motor bevat “Spark Plug Controlled Compression Ignition” (SPCCI) tech-nologie. Mazda gebruikt hierbij een mengsel van weinig benzine en veel lucht. De vonkontsteking van de bougie zorgt voor een kleine explosie rondom de elektrode van de bougie in plaats van een grote vlam waarbij veel energie wordt verspeeld. Na deze kleine explosie rond de bougie loopt de druk en temperatuur nog verder op waardoor de compressieont-steking zoals bij een diesel ervoor zorgt dat het brandstofmengsel in een grote explosie ontbrandt. Hoe dit precies in zijn werking gaat zie u in deze video

“Well-to-Wheel”

Onder de noemer ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030’ doet Mazda er alles aan om de uitstoot van broeikasgassen (CO2) te verminderen. Als de gehele levenscyclus van auto’s met elkaar wordt vergeleken volgens het WELL-TO-WHEEL principe, dus vanaf het winnen van de grondstoffen tot het volledig recyclen van de auto, dan scoort de Skyactiv-X bijzonder goed. Emissietesten focussen zich voor-namelijk op de CO2-uitstoot tijdens het rijden, ofwel ‘tank-to-wheel’. Maar om de echte impact op het milieu vast te kunnen stellen dien je ook rekening te houden met de CO2 die vrijkomt tijdens de gehele levenscyclus van een auto.
Lees hier meer over well-to-wheel en Sustainable Zoom-Zoom 2030.

Geen dieseltoeslag

Door een recente wetswijziging wordt voor auto’s die zijn voorzien van dit nieuwe type verbrandingsmotor – een combinatie van een benzinemotor met een dieselmotor – geen dieseltoeslag geheven.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij Autobedrijf Nico Bruggink B.V. Per telefoon 0545 271 517, per email menno@bruggink.nl of frank@bruggink.nl of door even langs te komen aan de Spoorstraat 7 te Borculo.

Terug naar overzicht
Neem contact op