Home
>
Appen onder het rijden is levensgevaarlijk

Appen onder het rijden is levensgevaarlijk

27 januari 2020

Iedereen weet natuurlijk wel dat bellen met een mobiel in de hand tijdens het autorijden gevaarlijk is en daarom ook verboden is: u mag tijdens het autorijden geen mobiele telefoon vasthouden. De boete hierop is € 240,-. Dit verbod geldt niet alleen voor het vasthouden van een telefoon, maar voor alle elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers. U mag ze ook niet tussen uw oor en schouder klemmen.

U mag wel elektronische apparatuur vasthouden als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.

Wel mag u uw telefoon tijdens het rijden bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Maar houd er rekening mee dat het bedienen van het toestel tijdens het rijden, ook wanneer deze in een houder zit, uw aandacht van het overige verkeer afleidt. Stel in ieder geval het systeem in voordat u gaat rijden.

Appen op een telefoon in een houder leidt uw aandacht net zo goed af van de weg als wanneer u het toestel in de hand houdt en is daarom levensgevaarlijk.

Automobilisten die tijdens het autorijden appen hebben 6 x meer kans op een ongeluk dan mensen die niet met hun telefoon bezig zijn, aldus een recent onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Zet daarom uw telefoon in de vliegtuigstand of zet deze in de ‘automodus’ of ‘niet storen’ modus. U kunt ook een ‘In-Traffic Replay’ app voor Android of een ‘SafeDrive’ app voor iOS downloaden. Deze reageren op berichten en oproepen op uw smartphone terwijl u rijdt.

U kunt natuurlijk ook uw voicemail aanzetten of inkomende berichten laten doorverbinden naar een ander nummer. Of gewoon op een parkeerplaats gaan staan.

Terug naar overzicht
Neem contact op