Home
>
4 redenen waarom je de airconditioning in de auto moet onderhouden

4 redenen waarom je de airconditioning in de auto moet onderhouden

2 juli 2020

Een airco is niet meer weg te denken uit moderne auto’s. Een airco zorgt voor heerlijke verkoeling bij warm weer, maar voorkomt ook dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen. Maar een aircosysteem is niet onderhoudsvrij.
Hier vier redenen waarom je een airco goed moet onderhouden:

1. VOORKOM DURE REPARATIE
Een airco verliest jaarlijks ongeveer 10% van het koudemiddel dat in het systeem zit. Dat gaat dus vrij langzaam en je merkt er eigenlijk niets van totdat er te weinig koudemiddel aanwezig is en de airco niet meer functioneert. Dat is niet alleen onprettig op een warme zomerdag, maar onvoldoende koudemiddel zorgt ook voor overmatige slijtage van de compressor in het aircosysteem. Dit kan uiteindelijk leiden tot een defect en een dure reparatie.

2. GEZONDE LUCHT
Een schone airco houdt de lucht die je inademt gezond en voorkomt ophoping van ongewenste bacteriën en schimmels. Dit is zeker in verband met het Coronavirus van belang. Bij onvoldoende onderhoud kan daarom ook een onprettige, muffe geur ontstaan. Overigens is het aan te raden om de airco vijf minuten voor het einde van de rit al uit te zetten. In een airco ontstaat condensvorming en als het systeem pas uitgeschakeld wordt als je de motor uitzet, is de verdamper nog nat. Als de verdamper door de luchtstroom alvast kan opdrogen, verklein je de kans op bacteriegroei.

3. MINDER ENERGIEVERBRUIK
Een draaiende airco vraagt normaliter zo’n 10% van het motorvermogen en zorgt dus voor ongeveer 10% extra brandstofverbruik. Een slecht onderhouden airco moet echter (veel) harder werken voor hetzelfde resultaat en vraagt meer energie dan een optimaal functionerende airco, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

4. COMFORT EN VEILIGHEID
Een goed onderhouden airco zorgt niet alleen voor heerlijke verkoeling bij hoge temperaturen in de zomer, maar voorkomt ook dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen in de herfst en winter. Dus beter zicht naar buiten en minder kans dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet. Bovendien is uit diverse onderzoeken gebleken dat een ‘frisse bestuurder’ alerter is en sneller reageert op eventuele gevaren op de weg. Een aangenaam en fris interieur dankzij een goed onderhouden airco heeft dus ook een positief effect op de verkeersveiligheid.
Overigens wordt bij het airco-onderhoud óók het pollenfilter (interieurfilter) vervangen, dat de frisse lucht in de auto nog eens extra zuivert. Bovendien: hoe beter het filter functioneert, des te minder werk de airco of verwarming hoeft te leveren om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken.

Bel voor verdere informatie met Autobedrijf Nico Bruggink B.V., 0545 271517 of mail naar frank@bruggink.nl.

Terug naar overzicht
Neem contact op